Ik voel mij altijd een beetje dubbel als ik tips geef over de mond van een baby aan een ouder. Hoewel ik op de opleiding en vanuit mijn ervaring heb geleerd wat de basis is voor een gezonde kindermond, ben ik zelf (nog) geen moeder. Wel heb ik een zus die al een dochter heeft, en zwanger is van een tweede kindje, en wat collega's die zelf kinderen hebben. Hieronder vind je 5 suggesties uit de wetenschap, aangevuld door ervaringen van moeders. 

Tip 1: Poets vanaf het eerste tandje

Rond de tijd dat een baby een half jaar oud is, breken de eerste tandjes door. Vanaf dat moment is het belangrijk om te gaan poetsen! Doe dit één keer per dag met fluoride peutertandpasta en een speciale baby tandenborstel, vanaf twee jaar is het advies om dit twee keer per dag te doen. De fluoride in peutertandpasta heeft een lagere dosering die veilig voor uw baby is om (in kleine doseringen!) door te slikken. Fluoride maakt het glazuur harder en minder kwetsbaar, erg belangrijk dus!

Ervaringen van mijn zus: 

"Wij zijn begonnen met poetsen zodra ze haar eerste tandje had, op ons bed of verschoonkussen. Dit is waar we haar altijd aan en uitkleedde voor en na het douchen. Zo maakten we het onderdeel van het avondritueel. Wij hadden in het begin van die mini borstels met hele brede handvaatjes waar ze op kon kauwen en wij lieten haar daar dan altijd lekker eerst even mee spelen terwijl we haar verschoonden.  Vervolgens begon ik met een liedje zingen, en haar hele mondje te poetsen. Dus ook het tandvlees, om haar te laten wennen aan het gevoel in haar mondje. En als ze de tandenborstel er dan uit drukte met haar tong ook gewoon even laten. En dan even later weer opnieuw proberen. Toen ze uiteindelijk zelf goed kon zitten en ook in badje zat, hebben we het poetsen langzaam naar de douche verplaatst." 

Tip 2: Beperk suiker! "Wat je niet kent, kun je ook niet missen"

Gaatjes in het melkgebit kunnen (ernstige) gevolgen hebben voor het blijvende gebit. Het vullen van gaatjes bij jonge kinderen kan soms onbedoeld bijdragen aan de ontwikkeling van tandartsangst. Het is dus erg belangrijk om gaatjes te voorkomen. Dit doe je uiteraard door goed te poetsen, maar het beperken van suiker en zuurmomenten is nog belangrijker! Suiker en zuren zitten in alles behalve thee en water (en koffie) en brengen schade aan de tanden en kiezen. Suiker wordt door bacteriën omgezet in een zuur. Zuren tasten het glazuur aan door dit deels op te lossen. Omdat speeksel een buffer vormt, en door gebruik van fluoride tandpasta, kan dit glazuur zich herstellen. Indien er te veel of te lange suiker/zuuraanvallen zijn, is dit niet meer het geval. Het basisadvies is om eet en drink momenten (dus alle losse momenten behalve water en/of thee) te beperken tot maximaal zeven per dag en om uit te kijken met lange suiker/zuur momenten zoals met een fruitspeen of een fles naar bed! Over deze fruitspeen zijn veel mondzorgprofessionals niet echt te spreken. Naast de lange blootstelling aan fruitsuiker en zuren, krijgt uw baby ook niet de vezels uit het fruit en is het dus meer een soort "zoethoudertje" die erg schadelijk is voor de tanden en kiezen van uw baby. Een fles met melk of ander drinken mee naar bed is vragen om problemen, zoek maar eens op zuigfles cariës, dat is zo zielig. Een fles met water is een goede manier om dit af te leren.

Ervaringen van collega Caro:

Toen ik Caro vroeg om tips voor baby's begon ze een beetje te lachen, haar kinderen zijn namelijk al een poosje volwassen en hebben zelf kinderen. De reden waarom ik Caro vroeg is omdat ik weet dat haar beide zonen een heel goed gebit hebben. Haar zonen zijn nu 38 en 36 en hebben nog steeds geen gaatjes gehad. "Wat is hier de oorzaak van?", vroeg ik haar. Caro zei vervolgens: "Wat je niet kent kun je ook niet missen!". Hiermee bedoelde Caro dat ze haar zonen nooit heeft laten wennen aan bijvoorbeeld het gebruik van suiker in de thee, yoghurt/kwark en dat snoepjes beperkt werden tot specifieke momenten. Doordat dit voor haar zoons erg duidelijk was, taalden zij ook niet naar suiker! 

Tip 3: Besteed extra aandacht als er nieuwe tanden en/of kiezen doorbreken 

Het is heel typisch dat een baby wat jengelig en hangerig wordt wanneer tanden en/of kiezen doorbreken. Dit kost veel energie en is best wel gevoelig. Een bijtring in de koelkast bewaren is een goede en veilige tip. Geef daarnaast wat extra aandacht en probeer de baby te troosten! Door zacht met je vinger over de plek heen te gaan en wat kouds te drinken te geven (indien mogelijk) kun je de pijn wat verzachten. Extra aandacht is ook nodig, omdat nieuwe tanden en kiezen lager liggen dan hun voorganger en met poetsen zou je daar extra goed op moeten letten!

Ervaringen van mijn zus:

"Voor het slapen gaan brachten wij wat dentinox-suikervrij aan op de pijnlijke plek zodat ze 's nachts beter sliep en overdag meer energie had. Dit hielp erg goed! Daarnaast deed ik wat yoghurt in kleine porties in de vriezer zodat ze hier de pijnlijke plek wat mee kon verkoelen."

Tip 4: Voorkom afwijkend mondgedrag

Als je denkt aan een baby hoort daar vaak een speen bij. Hoewel dit natuurlijk wel heel schattig kan staan, kan een speen of duimen nadelig zijn voor de ontwikkeling van het gebit. Aan de andere kant zegt men dat het gebruik van een speen wiegendood kan voorkomen en soms is het de (makkelijkste) oplossing bij een huilbaby. De voorkeur gaat uit naar een speen, omdat deze veel makkelijker is af te leren dan duimen; deze kun je namelijk wegnemen.  Maar of je nou kiest om wel of geen speen te gebruiken, het is goed om te weten dat de zuigbehoefte afneemt na 3 maanden. De meeste tandartsen adviseren dan ook; afbouwen met de speen na 3 maanden. Stichting wiegendood adviseert te stoppen na één jaar en logopedisten hanteren 2,5 jaar. Het is in ieder geval belangrijk om uw kind niet te afhankelijk te maken van speen of duim, beperk het gebruik zo goed mogelijk en leer het ook weer af.

Door duimzuigen of spenen kunnen de tanden verkeerd komen te staan. Dit moet later gecorrigeerd worden met een beugel. Een bijkomend nadeel is afwijkend mondgedrag. Soms leert een kind er namelijk van niet goed te slikken. Als ouder merk je het niet en het kind weet niet beter. Een voorbeeld hiervan is als de tong niet tegen het gehemelte is geplaatst maar tegen de voortanden aan perst. Hierdoor is het heel lastig (lees: bijna onmogelijk) om dit met een beugel te corrigeren en is heel vaak een logopedische behandeling nodig. Ook komen spraakproblemen vaak voor bij kinderen die veel spenen/duimen.

Ik ben van mening dat de keuze aan de ouders is om een baby wel of geen speen te geven, maar dat zij ook de verantwoording hebben om het weer af te leren. Soms lukt dit niet zonder hulp, wij kunnen u dan verwijzen naar een logopedist voor ondersteuning!

Tip 5: Stel zoveel mogelijk vragen!

Mondzorg is GRATIS tot uw kleine baby 18 jaar is, (met bepaalde uitzonderingen, lees er hier meer over). Neem uw kindje vanaf het eerste tandje mee naar de tandarts en stel alle vragen die je hebt. Naast de controles zijn we hiervoor telefonisch beschikbaar en ook daar nemen we graag even de tijd voor je om vragen te beantwoorden en uitleg te geven.

Ben je zwanger? Lees dan ook dit artikel.

Gina

Gina is in 2018 als mondhygiëniste afgestudeerd aan de Hanzehogeschool Groningen. Naast haar fysieke werk als mondhygiëniste is haar grootste passie de vertaalslag tussen wetenschap en logisch nadenken. Hiermee probeert ze haar patiënten stukjes wetenschap in begrijpelijke taal uit te leggen om zo bewustwording te kweken en haar patiënten te laten begrijpen waarom ze iets aanbeveelt of juist afraadt. Het schrijven van folders voor gebruik bij ons in de praktijk volgde vanzelfsprekend, dit is uiteindelijk uitgegroeid tot het schrijven van teksten en blogs voor onze website.

Recente artikelen

Foto van ADG_Tandvlees-Blog.jpg

5 tips tegen angst voor de tandarts

23 Juni, 2021

Bent u bang of nerveus om naar de tandarts te gaan? Dan zijn deze tips voor u!

Lees meer
Foto van ADG_EersteBezoek_FINAL.jpg

Wat u moet weten voor uw eerste afspraak

19 Mei, 2021

Hoe u zich kunt voorbereiden voor uw eerste bezoek aan Alldental Groningen.

Lees meer
Foto van Blog_FINAL.jpg

Werkzaamheden aan de weg van 26 t/m 28 mei

12 Mei, 2021

Er wordt gewerkt aan de weg van 26 t/m 28 mei. Omleidingen naar onze praktijk zijn met borden aangegeven.

Lees meer
Foto van ADG_Ubrush_FINAL.jpg

Onze ervaring met de elektrische tandenborstel van U-brush

07 Mei, 2021

U-brush slaat volgens mondhygiëniste Gina volledig de plank mis..

Lees meer
Foto van Narcose-Blog.jpg

Overwin uw angst! Onderga een behandeling onder narcose

30 April, 2021

Het narcose traject is opgesteld voor patiënten met extreme tandartsangst..

Lees meer
Foto van Mondzorg-Noord-Blog.jpg

Mondzorg Noord is overgenomen door Alldental Groningen

06 November, 2020

De tandartspraktijk Mondzorg Noord is 1 januari, 2020, overgenomen door MVM Tandartsen..

Lees meer
Foto van ADG_Zwangerschap_FINAL.jpg

Hebben mondgezondheid en zwangerschap met elkaar te maken?

01 Oktober, 2020

Bij een zwangerschap gieren de hormonen door het lichaam en hormonen hebben invloed op..

Lees meer
Foto van ADG_SonicPicRemover_FINAL.jpg

Waarschuwing: De Sonic Pic, Sonic Remover

29 Augustus, 2020

Mondhygiëniste Gina Kuipers raadt het gebruik van de Sonic Remover sterk af. Lees waarom!

Lees meer
Foto van ADG_Corona-2_400x300.jpg

WHO roept mondzorg op om zich strikt aan de regels te houden

14 Augustus, 2020

Nederlandse mondzorg loopt voorop met veilig behandelen.

Lees meer
Foto van ADG_GratisMondzorg_400x300.png

Gratis mondzorg voor kinderen!

13 Mei, 2020

Bijna alle tandartskosten vallen voor kinderen tot 18 jaar onder de basisverzekering. Ook wanneer de ouder zelf niet tandheelkundig verzekerd is!

Lees meer

Rigaweg 34, 9723 TH Groningen, Nederland

Bel ons op
050 311 5775

info@alldentalgroningen.nl

U ontvangt z.s.m. een reactie van ons