Wanneer is het nodig?

Wanneer het zenuwweefsel binnen in de kies ontstoken is geraakt, kan dit niet meer herstellen. De enige optie om de kies te behouden is dan een wortelkanaalbehandeling. De ontsteking van het zenuwweefsel kan komen door een groot gat in de kies, een val, overbelasting van de kies en soms ook zonder duidelijke aanleiding.

Een zenuwontsteking kan pijnlijk zijn, maar dit hoeft niet! Deze pijn is vaak wat te stillen door water in de mond te nemen, hierdoor ontstaat er minder druk. Ook kan er een dikke wang ontstaan. Is dit het geval, neem dan direct contact met ons op!

Op een röntgenfoto zijn deze ontsteking en de zenuwkanalen vaak goed zichtbaar. Daarom maken we bijna altijd een foto van de te behandelen tand of kies.

De behandeling

De tandarts begint vaak, na het aanbrengen van verdoving, met het aanbrengen van een rubberen lapje rond de tand of kies. Dit is om het te behandelen gedeelte zo schoon mogelijk te houden, (maar niet elke tandarts gebruikt deze.) Vervolgens wordt de tand of kies met een boortje opengemaakt zodat, het ontstoken zenuwweefsel bereikbaar is. Dan wordt het ontstoken weefsel met kleine vijltjes verwijderd en hierna worden de kanaaltjes gespoeld met een desinfecterend middel.

Na dit gedeelte van de behandeling (Endo-Start) zijn er twee opties:

  1. Bij de eerste optie kiest de tandarts er voor om een tijdelijke vulling aan te brengen, zodat de tand of kies tot rust kan komen.
  2. Hij kan er ook voor kiezen om de lege zenuwkanalen direct op te vullen met speciale vul-stiften.

Vaker gebeurt het eerste, u kunt dan een afspraak plannen minstens twee weken na de eerste behandeling om de wortelkanaalbehandeling af te maken (Endo-af). Tijdens deze laatste behandeling wordt het tijdelijke materiaal verwijderd, wordt er opnieuw gespoeld en tenslotte wordt de kies weer opgevuld zoals hierboven staat beschreven.

U kunt napijn hebben na een wortelkanaalbehandeling. Helaas kan dit soms tot wel twee weken duren voordat dit volledig weg is! De pijn moet wel (langzaam) afnemen. Mocht de pijn toch toenemen, neem dan contact met ons op!

Uitgelichte artikelen

Foto van Blog_FINAL.jpg

Werkzaamheden verbreding zuidelijke ringweg van 12 juli tot 23 augustus

22 Juli, 2021

Onze praktijk blijft nog steeds bereikbaar!

Lees meer
Foto van ADG_Tandvlees-Blog.jpg

5 tips tegen angst voor de tandarts

23 Juni, 2021

Bent u bang of nerveus om naar de tandarts te gaan? Dan zijn deze tips voor u!

Lees meer
Foto van ADG_MHG5tips_Blog.jpg

De mondhygiëne van je pasgeboren baby: 5 tips

27 Mei, 2021

5 suggesties voor de mondhygiëne van uw baby uit de wetenschap, aangevuld door ervaringen van moeders.

Lees meer

Rigaweg 34, 9723 TH Groningen, Nederland

Bel ons op
050 311 5775

info@alldentalgroningen.nl

U ontvangt z.s.m. een reactie van ons