De indicatie

Soms kan de behandelaar in de mond niet zien of er problemen aanwezig zijn. Tussen de tanden is dit bijna altijd het geval. Om deze reden maken behandelaren regelmatig, vaak eens per twee jaar, een foto van uw tanden. Op deze foto is te zien of er (beginnende)gaatjes tussen de tanden aanwezig zijn en of deze behandeld of in de gaten gehouden moeten worden. Ook is op dit type foto (een bitewing) te zien of het botniveau afwijkt en soms zelfs of er verstandskiezen aanwezig of aan het doorbreken zijn.

Naast dit reguliere "fotomoment" maakt de behandelaar foto's als er klachten zijn of als de behandelaar een vermoeden heeft. Een röntgenfoto kan ook dienen als controlemiddel voor, tijdens en/of na een bepaalde behandeling. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling of een behandeling voor parodontitis.

De opties

De meest voorkomende maken we door een klein fotoplaatje aan de binnenkant van uw mond te plaatsen waarbij vervolgens via de buitenkant wordt "gefotografeerd" met röntgenstraling.

Wij zijn in het bezit van een OPT apparaat. Deze maakt een overzichtsfoto van uw volledige kaak en schedel (orthopantomogram). Dit apparaat staat in een aparte röntgenruimte en deze foto wordt staand gemaakt.

Schadelijk?

Bij Alldental Groningen maken we niet zomaar een röntgenfoto: "Bij het maken van röntgenfoto’s bij de tandarts gebruikt men een zeer kleine hoeveelheid straling, waardoor de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering is"*. Hoewel het risico dus gering is, blijven wij hier voorzichtig mee! U kunt er dus vanuit gaan dat wanneer wij u adviseren een röntgenfoto te laten maken, wij ons bewust zijn van de risico's en van mening zijn dat er meer schade kan optreden als wij de röntgenfoto niet maken!

* Ivorenkruis.nl. (2020, 24 juli)

Uitgelichte artikelen

Foto van Blog_FINAL.jpg

Werkzaamheden verbreding zuidelijke ringweg van 12 juli tot 23 augustus

22 Juli, 2021

Onze praktijk blijft nog steeds bereikbaar!

Lees meer
Foto van ADG_Tandvlees-Blog.jpg

5 tips tegen angst voor de tandarts

23 Juni, 2021

Bent u bang of nerveus om naar de tandarts te gaan? Dan zijn deze tips voor u!

Lees meer
Foto van ADG_MHG5tips_Blog.jpg

De mondhygiëne van je pasgeboren baby: 5 tips

27 Mei, 2021

5 suggesties voor de mondhygiëne van uw baby uit de wetenschap, aangevuld door ervaringen van moeders.

Lees meer

Rigaweg 34, 9723 TH Groningen, Nederland

Bel ons op
050 311 5775

info@alldentalgroningen.nl

U ontvangt z.s.m. een reactie van ons