Wat is parodontitis? 

Parodontitis betekent letterlijk een ontsteking van het weefsel rondom de tand. Hiermee worden de steunweefsels zoals het kaakbot en het tandvlees bedoeld. Anders dan een gewone tandvleesontsteking (Gingivitis) speelt parodontitis zich dus óók af in het kaakbot. 

(!) Weetje: Het verloop van ontstoken tandvlees tot parodontitis is vaak pijnloos waardoor u het zelf vaak niet merkt. 

Bij parodontitis is er ook sprake van diepe pockets. Pockets zijn ruimtes tussen het tandvlees en de tand zelf. Hier verzamelt zich plaque en tandsteen waar je met een tandenborstel niet meer bij kunt komen, er is dan ook een grondige reiniging door een professional nodig. 

Hoe ontstaat parodontitis? 

Voorafgaand aan parodontitis is er eigenlijk altijd sprake van gingivitis (tandvleesontsteking). Tandvleesontsteking ontstaat door plaque, een laagje bacteriën dat zich hecht op de tanden. Niet  iedereen met tandvleesontsteking krijgt parodontitis. Waarom is niet bekend. Wel weten we dat het onder andere te maken heeft met een aantal risicofactoren zoals: 

  • Genetische aanleg
  • Roken
  • Diabetes
  • Stress

Het onderzoek 

Door middel van onderzoek met behulp van een pocketsonde bekijkt de professional hoe diep de pockets zijn op zes verschillende plekken per tand, hoever het tandvlees per tand is teruggetrokken en waar er een bloeding, pus of plaque aanwezig is. Dit wordt weergegeven in een overzicht. Dit heet een parodontiumstatus.

Voorbeeld parodontiumstatus en pocketsonde

In dit overzicht kan ook worden weergegeven of er ruimte is tussen de wortels en in welke mate tanden los staan. 

Aanvullend onderzoek

Ter aanvulling van dit onderzoek kan de behandelaar ook röntgenfoto’s maken om het botniveau te bepalen.  Als er aanleiding voor is, kan er ook een kweek worden genomen om de specifieke bacteriën in de mond te onderzoeken.   

Het behandelplan

Na het onderzoek is voor alle tanden en kiezen te bepalen welke behandeling er nodig is. Soms is het nodig om een tand of kies te verwijderen. Voor deze tanden en kiezen is de prognose dan zo slecht dat ze de andere tanden en kiezen negatief kunnen beïnvloeden tijdens de behandeling. Uiteraard neemt de behandelaar uw wensen en uw mening ook mee in dit plan.

De behandeling

De behandeling van parodontitis bestaat uit twee hoofdzaken: de mondhygiëne verbeteren en een reiniging van de tanden en het worteloppervlak. Dit alles gebeurt vaak in drie tot vier afspraken.

De reiniging

De reiniging gebeurt vaak door middel van zowel een elektrisch apparaatje als met handinstrumenten. Anders dan bij een “gewone” reiniging worden bij mensen met parodontitis ook de pockets en het via de pocket bereikbare worteloppervlak schoongemaakt. Samen met een goede mondhygiëne zorgt dit ervoor dat het tandvlees gezonder wordt en vaak helemaal herstelt. Echter is bij een klein aantal mensen alsnog verdere behandeling nodig om alles schoon en gezond te maken en te houden.

Mondhygiëne 

Bij elke afspraak bekijkt en beoordeeld de behandelaar uw mondhygiëne, en kunnen er tips worden gegeven om de zelfzorg bij te sturen. Vaak bestaat een goede zelfzorg uit minimaal twee minuten, twee maal daags te poetsen met een elektrische- of (zachte) handtandenborstel en iets om dagelijks mee tussen de tanden te reinigen. Tussen de tanden gebruikt men vaak ragers. Ragers zijn borsteltjes in heel veel verschillende maten die tussen de tanden goed kunnen schoonmaken. Uw mondhygiëniste past meestal welke ragers u het beste kunt gaan gebruiken, dit kunnen een aantal verschillende maatjes zijn. Wanneer u ragers of stokers gebruikt is het belangrijk dat u een kruisbeweging maakt. Zo maakt u aan beide zijden de tanden schoon. 

Soms  geeft de behandelaar u als aanvulling ook een recept mee voor een medisch mondspoelmiddel die u bij de apotheek kunt halen. Dit is een spoelmiddel met een antibacterieel effect die u niet langer dan twee weken mag gebruiken!

Wat kunt u verwachten na de behandeling (tussentijdse) herbeoordeling?

Ongeveer zes weken na de laatste behandeling komt u terug bij de behandelaar voor een tussentijdse beoordeling. Tijdens deze afspraak kijkt de behandelaar weer naar de mondhygiëne en het herstelproces van het tandvlees. 

Zes weken na de tussentijdse beoordeling (drie maanden na de laatste behandeling) maakt de behandelaar opnieuw een parodontiumstatus om te bekijken in welke mate de gezondheid van het tandvlees is verbeterd.  Hierna besluit de behandelaar of er nog verdere behandeling nodig is. 

Nazorg 

Het eerste jaar na het traject is het gebruikelijk dat u om de drie maanden terug komt voor het controleren van de mondhygiëne, het bijsturen hiervan en het schoonmaken van de tanden en eventuele (rest) pockets.  Na dit jaar verruimen vaak de termijnen naar om de 4 tot 6 maanden. 

Behandelplanning schema

Infographic van een behandelplan

Uitgelichte artikelen

Foto van Blog_FINAL.jpg

Werkzaamheden verbreding zuidelijke ringweg van 12 juli tot 23 augustus

22 Juli, 2021

Onze praktijk blijft nog steeds bereikbaar!

Lees meer
Foto van ADG_Tandvlees-Blog.jpg

5 tips tegen angst voor de tandarts

23 Juni, 2021

Bent u bang of nerveus om naar de tandarts te gaan? Dan zijn deze tips voor u!

Lees meer
Foto van ADG_MHG5tips_Blog.jpg

De mondhygiëne van je pasgeboren baby: 5 tips

27 Mei, 2021

5 suggesties voor de mondhygiëne van uw baby uit de wetenschap, aangevuld door ervaringen van moeders.

Lees meer

Rigaweg 34, 9723 TH Groningen, Nederland

Bel ons op
050 311 5775

info@alldentalgroningen.nl

U ontvangt z.s.m. een reactie van ons