De behandeling

Als u een implantaat wenst of dit advies krijgt van uw behandelaar, gaat u eerst op een intake-afspraak. Tijdens deze afspraak wordt er gekeken of het plaatsen van een implantaat mogelijk en zo ja, welk implantaat de beste optie is. Dit bespreekt uw behandelaar met u en u krijgt een begroting mee. U kunt na het tekenen van de begroting een afspraak maken voor het plaatsen van het implantaat. Tijdens deze behandeling wordt het implantaat "de schroef" geplaatst in het kaakbot en vervolgens weer toegedekt. Soms is er een knopje aan de bovenkant zichtbaar.

Direct na de behandeling

In de eerste uren na plaatsen van de implantaten is lichamelijke inspanning af te raden. Ook is het beter om te wachten met eten en drinken tot de verdoving is uitgewerkt om bijtwonden te voorkomen.

Na de behandeling is het advies om twee tabletten paracetamol te nemen. Vervolgens is het advies om de hoeveelheid paracetamol in het lichaam stabiel te houden tot in ieder geval de volgende morgen. Dit betekent ongeveer om de 4 uur twee paracetamol. Paracetamol is niet alleen voor eventuele pijnstilling, maar ook om de wond rustig te maken.

Nabloeden

Enig nabloeden is normaal. Doordat het bloed mengt met speeksel ziet het er vaak erger uit dan dat het daadwerkelijk is. Indien er sprake is van een echte bloeding, die niet vanzelf stopt, moet u dichtbijten op dubbelgevouwen gaasjes.

Bijt niet dicht op watten of papieren zakdoeken. Hiervan kunnen deeltjes in de wond achterblijven!

Zwelling

Enige zwelling na het implanteren is gewoon en dit kan oplopen tot de derde dag. Hierna moet het afnemen. Als remedie kunt u de zwelling via de buitenkant koelen met een icepack of iets dergelijks voor ongeveer een half uur.

Gebitsverzorging

U mag de mond de eerste 24 uur na de behandeling niet spoelen en de eerste twee dagen laat u het behandelde gebied met rust. Alle andere tanden moeten wel goed schoon gehouden worden (zoals normaal). Als u dit niet (voldoende) doet kan er sprake zijn van bacteriegroei die de heling van het implantaat niet ten goede zal komen. Normale gebitsverzorging bestaat uit twee keer per dag poetsen met een zachte tandenborstel en het gebruik van stokers of ragers voor tussen de tanden. 

Wanneer u geen tanden heeft, maar een kunstgebit, kunt u voorzichtig de kaakwallen, behalve het behandelde gebied, poetsen en de prothese zoals gewoonlijk reinigen met groene zeep en een zachte borstel. Probeer een plaatje of  kunstgebit thuis zo min mogelijk te dragen om de wond zo veel mogelijk rust en ademruimte te geven. 

Na twee dagen is het goed om uw mond veelvuldig te reinigen met zout water of, wanneer u dit echt niet lekker vind,  een mondspoelmiddel zonder alcohol. Na drie dagen mag u ook het behandelde gebied voorzichtig gaan poetsen met een zachte tandenborstel. Het is aan te raden om een afspraak te maken bij de mondhygiëniste of de preventie-assistente voor een instructie omtrent het verzorgen van de implantaten.

Eten en drinken

Nadat de verdoving is uitgewerkt mag u voorzichtig weer gaan eten. Hierbij mag u het behandelde gebied niet te veel belasten. Kies dus de eerste dagen voor zacht voedsel en gebruik uw gezond verstand. De eerste twee weken is het onverstandig om het behandelde gebied zwaar te belasten. Hierna mag u, als u een prothese heeft of de kroon/brug al is geplaatst, voorzichtig proberen wat hardere dingen te eten.  

De eerste 24 uur na behandeling is het af te raden om alcohol te nuttigen vanwege het bloedverdunnende effect.

Roken

Roken komt het helingsproces van het implantaat absoluut niet ten goede. De stoffen die aanwezig zijn in tabaksrook zorgen er namelijk voor dat de bloedvaten in de mond vernauwen. Hierdoor is de doorbloeding van de mond verminderd en is de afweer dus ook minder. Roken kan ervoor zorgen dat het implantaat minder kans van slagen krijgt in het helingsproces. Nadien kan het bijdragen in botafbraak rondom het implantaat. Aldus een dringend verzoek om te stoppen met roken om het implantaat de meeste kans van slagen te geven. 

Roken vermindert de kans van slagen sterk.

Mocht u toch het roken willen voortzetten, hoewel het ontzettend onverstandig is, kunt u het beste de eerste twee weken na de behandeling niet roken.

Controle en plaatsen

Één week na de plaatsing vindt een controle plaats. Hierbij wordt het helingsproces beoordeeld. Ongeveer drie maanden na plaatsen wordt de voorziening geplaatst. Hierbij moet soms het stukje tandvlees wat over het implantaat is gehecht/gegroeid worden verwijderd. Daarna kunt u gewoon weer eten en drinken. Wacht wel tot de eventuele verdoving is uitgewerkt.

Implantaten en een kunstgebit

Waar implantaten ter vervanging van één of meerdere tanden en/of kiezen een permanente plek in de mond hebben en alleen door de tandarts verwijderd kunnen worden, is dat met een prothese, ook wel klikprothese, anders gesteld

Een klikprothese moet verwijderd worden om de implantaten er onder te kunnen reinigen. Het advies is om uw implantaten (de steg of de drukknoopjes) twee keer per te dag reinigen. Vaak is poetsen alleen onvoldoende aangezien de tandenborstel niet voldoende rond de steg/drukknopjes kan reinigen. Hiervoor zijn ragers nodig. Vraag naar een afspraak bij de mondhygiëniste of de preventie-assistente zodat deze met u de juiste reinigingsmethode kan bepalen. De prothese zelf moet ook gereinigd worden, dit kan met groene zeep en een zachte borstel. Voor het slapen gaan kunt u uw prothese het beste schoon en droog bewaren en er niet mee slapen, zo gunt u de implantaten en de mond rust.

Uitgelichte artikelen

Foto van Blog_FINAL.jpg

Werkzaamheden verbreding zuidelijke ringweg van 12 juli tot 23 augustus

22 Juli, 2021

Onze praktijk blijft nog steeds bereikbaar!

Lees meer
Foto van ADG_Tandvlees-Blog.jpg

5 tips tegen angst voor de tandarts

23 Juni, 2021

Bent u bang of nerveus om naar de tandarts te gaan? Dan zijn deze tips voor u!

Lees meer
Foto van ADG_MHG5tips_Blog.jpg

De mondhygiëne van je pasgeboren baby: 5 tips

27 Mei, 2021

5 suggesties voor de mondhygiëne van uw baby uit de wetenschap, aangevuld door ervaringen van moeders.

Lees meer

Rigaweg 34, 9723 TH Groningen, Nederland

Bel ons op
050 311 5775

info@alldentalgroningen.nl

U ontvangt z.s.m. een reactie van ons