Tegenwoordig zijn we erg voorzichtig met het voorschrijven van antibiotica om antibioticaresistentie te voorkomen. Vaak kan ons lichaam de ontsteking zelf oplossen, soms met een beetje hulp van buitenaf, zoals onder andere een gebitsreiniging of doorspoelen. Zo hebben de bacteriën helemaal geen kans om resistent te worden.

Wat is het?

Antibiotica zijn medicijnen tegen infecties door bacteriën. Antibiotica zijn niet effectief tegen schimmels (hier zijn wel andere medicijnen voor) en virussen. Dit is de reden dat bij de griep of een stevige verkoudheid antibiotica niet effectief zijn en dus ook niet wordt ingezet. U krijgt antibiotica meestal voor een paar dagen, dit heet een kuur. 

Bacteriën zijn organismen die een infectie kunnen veroorzaken. Een infectie is een reactie van uw lichaam. U kunt hierdoor pijn, koorts, zwelling en roodheid krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dikke wang of enorme kiespijn.

Antibioticaresistentie

Bij antibioticaresistentie zijn bacteriën ongevoelig voor antibiotica geworden. Dit is enigszins vergelijkbaar met ons eigen afweersysteem. Tegen bepaalde ziektes worden we ingeënt met een zwakke versie van de ziekte zodat we zelf afweer hiertegen kunnen ontwikkelen. Wanneer een bacterie een antibioticakuur “overleeft” kan het voorkomen dat hij resistent raakt voor deze soort antibiotica. 

Wanneer een bepaalde bacteriesoort antibioticasoorten vaak “overleeft”,  is er een kans dat deze bacterie resistent wordt voor veel antibiotica. Dit noemen we bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). De bekendste hiervan is MRSA.

Wij hopen dan ook op uw begrip wanneer wij u geen antibiotica voorschrijven! 

Antibioticaprofylaxe

Een antibioticaprofylaxe is het preventief nemen van antibiotica ter voorkoming van problemen. Dit is voor mensen met een verhoogde kans op een bacteriologische infectie. Een bacteriologische infectie in de tandheelkunde komt voor wanneer bacteriën via de mond in de bloedbaan terechtkomen en vervolgens bij een zwakke plek in het lichaam een ontsteking veroorzaken. Goede mondhygiëne is juist dan ook extra belangrijk. Wanneer ons persoonlijke advies afwijkt van die van uw behandelend arts, houden wij het advies van de behandelende arts aan. 

De voorgeschreven dosis antibiotica dient u 60 minuten voor de behandeling in te nemen.

Recept ophalen

Wanneer u voor profylaxe een recept nodig hebt, kunt u dit, zowel via ons doen, als via uw huisarts of specialist. Wanneer wij uw toestemming hiervoor hebben, kunnen wij deze zelfs naar uw apotheek doorsturen, zodat u hem daar kunt ophalen.

Gewrichtsprothese

In eerste instantie wordt voor patiënten met een gewrichtsprothese geen antibioticaprofylaxe geïndiceerd. Dit geldt ook voor mensen met een verminderde immuniteit. Voor het voorkomen van problemen zijn vooral een goede mondhygiëne en regelmatige tandheelkundige controles heel belangrijk!

Een antibioticaprofylaxe is wel geïndiceerd bij:

  • Ingrijpende behandelingen bij een verminderde weerstand 
  • Tandheelkundige ingrepen in geïnfecteerd gebied
  • Andere specifieke gevallen

Endocarditis

Een endocarditis is een ontsteking van de binnenwand van uw hart en uw hartkleppen. Endocarditisprofylaxe is het preventief nemen van antibiotica voor mensen met bepaalde hartafwijkingen. Alleen bij mensen die een hoog risico hebben op endocarditis wegen de voordelen op tegen de nadelen van de antibiotica. 

Hoogrisico patiënten zijn mensen:

  • die ooit een endocarditis hebben doorgemaakt
  • met een kunst- of donorklep
  • met bepaalde aangeboren afwijkingen

Wanneer u een hoog risico heeft op endocarditis moet u 60 minuten voor elke behandeling antibiotica innemen, alleen niet voor controle.

Allergie

Wanneer u allergisch bent voor antibiotica kunt u bij inname ernstige bijwerkingen krijgen. Vermeld hierom altijd bij uw behandelaar of u ergens allergisch voor bent. Wanneer u een allergische reactie krijgt op een antibioticum die u nooit heeft gehad, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op!

Waarschuwingen

Wees altijd open over het wel of niet gebruiken/inname van antibiotica. Als u dit niet doet, kunnen fouten en bijwerkingen ontstaan, die soms niet te overzien zijn. 

Gebruik nooit restjes antibiotica of antibiotica van een ander! Uw behandelaar zal in ieder specifiek geval een beslissing maken voor een bepaald antibioticum en in welke dosering. Wanneer u een restje gebruikt of een antibioticum van een ander is de kans op resistentie veel hoger en bovendien de kans dat de behandeling slaagt erg laag.

Wanneer u wel een kuur krijgt

Neem uw medicatie altijd op tijd in! 
Het is bij antibiotica belangrijk dat u de kuur zo goed mogelijk volgt. Ben u een keer een dosis vergeten, neem deze dan zo snel mogelijk alsnog in. Wanneer het al bijna tijd is voor de volgende dosis, sla de vergeten dosis dan over. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen. 

Maak een antibiotica kuur altijd af!
Wanneer u op eigen initiatief stopt met het nemen van het antibioticum, terwijl de kuur nog niet is afgelopen, bestaat er een reële kans dat er antibioticaresistentie optreedt. Hoewel u misschien geen klachten meer heeft, is het mogelijk dat er nog wel bacteriën aanwezig zijn. Deze kunnen resistent worden voor dit antibioticum. Maak dus ook altijd de voorgeschreven kuur af.

Bijwerkingen
Antibiotica geeft vaak bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld buikklachten. Hiernaast doden antibiotica niet alleen de bacteriën die de infectie veroorzaken, maar ook goede bacteriën in uw lichaam. Hierdoor kunt u ook ziek worden.

Uitgelichte artikelen

Foto van Blog_FINAL.jpg

Werkzaamheden verbreding zuidelijke ringweg van 12 juli tot 23 augustus

22 Juli, 2021

Onze praktijk blijft nog steeds bereikbaar!

Lees meer
Foto van ADG_Tandvlees-Blog.jpg

5 tips tegen angst voor de tandarts

23 Juni, 2021

Bent u bang of nerveus om naar de tandarts te gaan? Dan zijn deze tips voor u!

Lees meer
Foto van ADG_MHG5tips_Blog.jpg

De mondhygiëne van je pasgeboren baby: 5 tips

27 Mei, 2021

5 suggesties voor de mondhygiëne van uw baby uit de wetenschap, aangevuld door ervaringen van moeders.

Lees meer

Rigaweg 34, 9723 TH Groningen, Nederland

Bel ons op
050 311 5775

info@alldentalgroningen.nl

U ontvangt z.s.m. een reactie van ons